Paşi de urmat în caz de accident

Sunt mai multe situaţii posibile …
Acum vom prezenta situaţia cea mai frecvent întâlnită, aceea în care sunt implicate în accident doar două vehicule, iar în urma accidentului rutier produs este soldat numai cu daune materiale (avarii uşoare) la cele două vehicule.

Pasul 1.
În această etapă există două posibilităţi:

a. dacă cei doi conducători auto se înţeleg, atunci este preferabil să completeze, cu foarte mare atenţie, o Constatare amiabilă de accident pe tipizatul auto copiant în conformitate cu circumstanţele producerii accidentului şi a următoarelor documente: cartea de identitate personală, permis de conducere, certificat de înmatriculare al vehiculelor, poliţă RCA (Carte Verde) şi să-şi schimbe numerele de telefon;

b. dacă cei doi nu se înţeleg trebuie mers împreună la Serviciul Constatări daune auto din cadrul Poliţiei rutiere din localitatea respectivă într-un interval de 24 ore (excepţie sâmbăta şi duminica) cu documentele menţionate mai sus, pentru emiterea unui Proces Verbal de Contravenţie și / sau Dovadă de reparaţie auto. Aici, fiecare va da declaraţie pe proprie răspundere cu privire la circumstanţele producerii accidentului, declaraţii pe baza cărora Poliţistul va întocmi proces verbal de contravenţie.

În Procesul Verbal de Contravenţie (întocmit în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte), va arăta cauzele şi împrejurările producerii accidentului, autorul producerii accidentului, pagubele produse celor două vehicule, va încadra juridic fapta autorului şi va stabili sancţiunea contravenţională a acestuia conform Codului rutier.

Autorul accidentului va scrie “De acord cu despăgubire RCA” şi va semna. Prin această sintagmă îşi recunoaşte culpa şi RCA-ul îşi produce efectele.

Poliţistul va întocmi separat o Autorizaţie sau Dovadă de reparaţie, ori va scrie pe Procesul Verbal pagubele vizibile ale celor două vehicule implicate în accident. Vă va înmâna la fiecare câte un document.

La locul producerii accidentului soldat cu avarii, dacă autorul devine agresiv telefonaţi la 112 şi informaţi că aţi avut un accident rutier iar cel care a produs accidentul vi se pare că este sub influenta băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor anabolizante , pentru că este excesiv de agresiv. În această situaţie Poliţia este obligată să trimită un echipaj la faţa locului, iar acesta va detensiona atmosfera. Prin sintagma ” mi se pare”, nu răspundeţi juridic pentru faptul că aţi chemat Poliţia, care are competentă generală în respectarea Ordinii şi Liniştii Publice. Poliţia poate să întocmească Proces Verbal de Contravenţie la Faţa locului sau să vă trimită la Serviciul Daune din cadrul Poliţiei Rutiere.

Să faceţi copii după documentele enumerate mai sus şi să le ţineţi la voi pentru că sunt mijloace de probă.

Atenţie:
Constatarea amiabilă de accident are valoare probantă inferioară Procesului Verbal de la Poliţie, este o declaraţie pe proprie răspundere a celor două părţi implicate în accidentul rutier respectiv. Ba mai mult, Asigurătorii au convenit (sâc!) stabilirea culpei conform Constatului Amiabil în mod diferit de Codul rutier. Vom reveni cu un articol specific în acest sens.
Dacă Procesul Verbal de Contravenţie, act administrativ, nu este contestat în termen de 15 zile, acesta rămâne definitiv şi îşi produce toate efectele juridice. Este puţin probabil ca Asigurătorul, prin propriile investigaţii, să răstoarne situaţia, iar Convenţia Asigurătorilor amintită mai sus nu-şi produce efectele deoarece în Procesul Verbal de contravenţie este stabilită culpa exclusivă sau culpa comună, după caz.

În concluzie:
Dacă aveţi dubii, mergeţi la Poliţie – este o procedură mai lungă, dar mai sigură!
Aveţi certitudinea că celălalt nu este sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor anabolizante, că este stabilită vinovăția și răspunderea civilă delictuală, că vinovatul este sancţionat contravenţional, că acesta este de acord cu producerea efectelor poliţei RCA, că-şi recunoaşte culpa. Procesul-verbal de contravenţie, act administrativ, are o valoare probantă superioară formularului de constatare amiabilă de accident inclusiv în faţa Asigurătorului RCA al vinovatului și cu atât mai mult în fața instanțelor de judecată.

Nu exista comentarii.

Scrie un comentariu

Suport offline - Scrieți-ne un mesaj

Momentan suntem offline. Ne puteți scrie un mesaj și vă vom contacta în cel mai scurt timp pentru lămuriri și detalii.

Bine ați venit pe chat! Vă putem ajuta cu mai multe informații?

apasă ENTER pentru a trimite răspunsul